Radinys, tapęs muziejaus veidu

Nedažnai taip nutinka, kad atsitiktinai į kolekciją papuolęs radinys, vėliau taptų įstaigos reprezentaciniu ženklu. Mažeikių muziejuje, rengiant nuolatinę ekspoziciją „Mažeikių kraštas: tarp kuršių, žiemgalių ir žemaičių“, archeologijos rinkinio vizitine kortele ir šios ekspozicijos išskirtiniu ženklu pasirinkta Kukių kapinyne rasta žalvarinė XI–XII a. (?) eržiliuko figūrėlė, kuri vėliau tapo Mažeikių muziejaus firminiu ženklu.

Kukių kapinynas – senovinė gyvenvietė (Mažeikių rajono savivaldybė, Židikų seniūnija) buvusiame „Tarybinės Žemaitijos“ kolūkyje. 1973 m. Mažeikių kraštotyros muziejus (tyrimų vadovas Vitas Valatka) ištyrė šią vietą. Pagal išlikusias liekanas ir radinius nustatyta, kad kapinynas buvo įrengtas 1 tūkstantmečio pr. m. e. – 1 tūkstantmečio m. e. pradžios gyvenvietės vietoje. Jame aptikta degėsių, molio tinko, lipdytos brūkšniuotu ir lygiu paviršiumi keramikos, antžeminių pastatų, ovalių židinių liekanų, įrankių. Gyvenvietė priskiriama brūkšniuotosios keramikos kultūrai.

Nustatyta, kad kapinyne mirusieji buvo laidoti sudeginti ir nedeginti. Dalis kapų apardyta ariant arba įrengiant vėlesnius kapus. Ištirti nesuardyti XI a.–XIII a. sudegintų mirusiųjų 5 kapai. Daug įdomių dirbinių ir jų fragmentų rasti pavieniai iš suardytų bendralaikių kapų. Taip tarp įvairių vertingų muziejaus radinių atsidūrė ir žalvarinė žirgo figūrėlė.

Iš rastųjų Latvijoje ir Estijoje šis žirgelis išsiskiria savo dydžiu, jis neturi pakabinti skirtos ąselės. Buvusi muziejaus direktorė Ada Cholodinskienė laikraščiui „Būdas žemaičių“ sakė, kad tai vienas iš retesnių eksponatų, nes tokių nedaug kur rasta. Ji gerai prisiminė tą vasarą, kai vyko kasinėjimai. Norint pasiekti „registruotą paminklą“ pirmiausia reikėjo nukasti bulves. Atliekant šiuos darbus, talkino moksleiviai, kurie dar užsidirbdavo ir šiek tiek pinigų.

Muziejininkė Aldona Butkuvienė prisiminė, kad maždaug 2013 m. kilo idėja žalvarinio eržiliuko atvaizdą panaudoti ant muziejaus bilietų. Šis sumanymas tuometinei muziejaus direktorei A.Cholodinskienei patiko ir prigijo, o šiek tiek vėliau šis ženklas tapo Mažeikių muziejaus emblema.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode